Att divisionsimma och divisioncykla

DSC_0067Jag vet hur det känns – att inte förstå och inte kunna. Det är jobbigt – jättejobbigt. Att se eleverna uppleva samma sak är också jobbigt och det är min uppgift att berätta för dem att det är mödosamt att lära sig nytt och att det krävs samtal, övningar och färdighetsträning för att komma över det jobbiga, förstå och inse att de till slut har lärt sig något nytt.

Att förstå och räkna division var inte helt lätt, siffror både här och där och hur ska man göra för att siffrorna ska komma på rätt ställe? Några elever såg inte alls glada ut – snarare ledsna och en aning förvirrade. Jag fick förklara för dem att lära nytt kan jämföras med att lära sig att simma eller att lära sig cykla.
– Vad skulle hända med er om jag kastade ut er i vattnet eller satte er på en tvåhjuling när ni inte kan simma eller cykla?
– Vi skulle drunkna och ramla av cykeln direkt, svarade eleverna snabbt.
– Det är precis så det är när ni ska lära er något nytt i matematiken – det är svårt i början, ni måste träna, pröva, träna lite till, snubbla på en eller annan siffra men till slut sitter det.

Jag kopplade matematiken till vardagliga situationer, precis som läroplanen säger att jag ska göra, eller det kanske inte var riktigt så läroplanen menade 😉

Kommentera