Att undervisa om och med QR-koder

Jag har stött på QR-koder tidigare och velat få in dem i undervisningen. Det som har satt ”stopp” för det har varit att vi inte har haft några verktyg att scanna QR-koderna med. Nu när vi har fått tillgång till iPads var det lätt att ladda ner appen Qrafter och sedan sätta igång.

Jag lade in några QR-koder på vår ipadblogg iPadpanelen och idag fick eleverna läsa av med paddorna vad jag hade skrivit. Det var full aktivitet och eleverna tyckte att det var intressant att scanna och se vad som dolde sig bakom dessa ”mystiska tecken”=QR-koder.

När eleverna hade avkodat mitt ”hemliga meddelande” fick de också scanna av en QR-kod på nya filmen Mästerkatten i stövlarna.

Slutligen var det några killar som skulle skriva ett blogginlägg på ipadpanelen och de valde då att göra om sina blogginlägg till Qrkoder, du kan själv läsa dem här, här och här. Det är ju lite häftigt att kommunicera med andra som måste dekryptera det som eleverna har skrivit.

När jag blev medveten om QR-koder för något år sedan trodde jag nog att det idag skulle krylla av dem i tidningar, annonser och på gator och torg.  Kryllar gör de inte, men de finns där och det tycker jag att vi i skolan ska uppmärksamma och undervisa eleverna om.

4 reaktion på “Att undervisa om och med QR-koder

  1. Pingback: Att läsa QR-koder | Surfplatteprojektet

  2. Jag blev så glad när jag hittade er blogg och detta inlägg om QR. Jag skreiver för QR Sverige och tar väldigt gärna upp ert exempel med QR i undervisningen. Vi har även nyss blivit klar med en informationsfilm om QR som ni gärna får använda er av. Titta på bloggen så hittar ni den.

    • Hej Staffan
      Så roligt att du hittade till oss! Som sagt, det här är i alla fall en början, vi får se var det tar vägen. Du får gärna berätta om oss för QESverige, men som sagt, vi är bara i startblocken. Imorgon är det andra halvan av klassen som ska introduceras i QR-kodernas hemliga värld.
      // Marie

Kommentera