Creative Commons som kom av sig

Jag har under en längre tid arbetat med Creative Commons tillsammans med mina elever. Det är inte så att vi pratar om det varje dag eller varje lektion, men vi försöker använda oss av det, framför allt när vi webpublicerar vårt skolarbete. Hitills har det övervägande varit bilder vi använt från Flickr där många bilder är licenserade under CC och enstaka ljudspår från Jamendo. Nu när jag ser tillbaka på hösten 2011 inser jag att vi inte har jobbat med Creative Commons så mycket som jag egentligen hade tänkt att vi skulle göra, varför vet jag inte riktigt. Det som blir väldigt tydligt för mig är att vi inte använder de resurser som finns och därmed blir inte heller eleverna medvetna om de verk som bara ligger och väntar på att bli använda.

Jag och eleverna har en uppsjö av olika verk att välja på – det är bara ut på Internet så ligger det tillgängligt föross. Vi kan använda bilder, musik, filmer och texter, allt licenserat under Creative Commons av människor runt om i världen som delar med sig och vill att du, jag och våra elever ska använda det som dessa upphovsmän har skapat. För det är väl det Creative Commons handlar om – att dela med sig av material som andra kan och vill använda.

Jag blir en aning irriterad på mig själv, att jag har ”släppt” Creative Commonsanvändningen i undervisningen en aning. Därför sitter jag nu och läser CreativeCommons svenska blogg, för att få lite input och ny inspiration. För vi har verkligen arbetat med att låna av andra och eleverna har börjat förstå vad det handlar om. Så nu är det bara att fortsätta där vi slutade och jag hoppas att det ska synas i elevernas elevbloggar under våren.

Vill du veta mer om Creative Commonslicenserat material kan du titta här: Här hittar du CC material eller här är en lång lista.

Kommentera