Dagens barn utforskar 1980- och 90-talets tekniska prylar

Twitter är en oändlig källa att ösa ur. Alla tweets som susar förbi orkar jag inte engagera mig i, men många sticker ut. Tweetsen är en snabb väg till att lära sig lite mer om väldigt mycket. I morse hittade jag en tweet från den ständiga inspiratören @briankotts. Tweeten innehöll en länk som förde mig till detta underbara klipp där barn av idag får tala om vad de tror att gamla tekniska prylar från 80 och 90-talet har för funktion.

Det för mig osökt till min egen vardag. Jag har en brorson som en dag fick se sin pappas LP:samling och tittade storögt på de enorma cirkelformade sakerna som befann sig i papperskonvolut. När pappan berättade att det var musikskivor och visade hur de fungerade utbrast brorsonen:
– VA?!! Går det att spela musik på BÅDA sidorna?!!

I förra veckan insåg jag att elever i 10-12 års åldern inte riktigt vet vad ett kassettband är och hur det fungerar. I skolans värld använder man vad som finns, då ekonomin är som den är. Att både lyssna och läsa engelska böcker samtidigt är utvecklande för läs- och hörförståelse hos de allra flesta. Att ha bok+CD/DVD-skiva är närmast en utopi men att använda bok+kassetband är en möjlighet eftersom det är det materialet som står till buds. Att det sedan blir problem att hitta kassettbandspelare då flera elever vill göra samma sak samtidigt talar ju bara om att material och teknik inte längre riktigt är synkade. Men, men . När eleven skulle använda sig av kasettbandet uppenbarade sig följande:

 • Hur öppnar man ett kassettfodral?
 • Hur stoppar man tillbaka kassettbandet i fodralet så att det passar och sedan går att stänga?
 • Hur öppnar man en kassettbandspelare?
 • ”Eject” – vilken funktion har en sådan knapp?
 • Att  hitta rätt ”spår” på ett kassettband kan få vem som helst att tappa sugen.

Ja, det är ju tur att tekniken hela tiden utvecklas. Synd bara att det är pengar som gör att skolan halkar efter och eleverna sitter där med material som inte riktigt känns tidsenligt och funktionellt. Vad sägs om datorer som inte ens har några ljudkort…

3 reaktion på “Dagens barn utforskar 1980- och 90-talets tekniska prylar

 1. Det har verkligen hänt mycket de senaste åren … Lite kul är också om man lägger in ljudinspelaren i verktygsfältet i Word så ser det ut som ett kassettband ?! När jag förklarar för barnen att de ska trycka på ikonen som ser ut som ett kassettband när de vill spela in tittar de konstigt på mig … Kassettband?
  /Ingmari

  • Haha, det har jag inte kollat, men ska göra. Ja, du ser, kassettband, det vet inte yngre barn vad det är (nästan iaf).

 2. Pingback: Gammal (?) teknik « Rektorns blogg

Kommentera