De är för små för det där

Jag och en lärare var inte riktigt överens. Läraren tyckte inte alls att yngre elever behöver lära sig om upphovsrätt och jag tyckte precis tvärtom. Jag blir därför oerhört glad och hoppfull när jag läser Kolla Källans artikel om Anki Demred och hennes elever och hur de arbetar med upphovsrätt. Det är inte alls så svårt och omständigt som många säger. Visst behöver jag som lärare ta reda på en del saker för att försöka förstå upphovsrätten men det är det värt. Läs artikeln så förstår du precis vad jag och Anki Demred menar.

2 reaktion på “De är för små för det där

  1. Det är aldrig för tidigt att börja med varken det ena eller det andra. Jag tror att man tar till sig kunskapen när man är mogen för det. Är inte eleven mogen i år 2 så är eleven det i år 3 osv. Om inte annat så har de hört det tidigare och det är ju bra att repitera om och om igen men på olika sätt.

  2. Jättebra artikel, hoppas att fler förstår att det faktiskt fungerar att jobba med upphovsrätt redan i tidig ålder. Har varit i en femma ett par gånger nu och de har fått jobba med Creative Commons, bl.a. med hjälp av appen Skitch. Och det märks att det gör skillnad, de förstår verkligen varför de måste ange bildens namn, fotografen och licensen. Jag blir så imponerad. En tjej kom fram till mig efteråt och berättade att hon brukar lägga ut bilder på en site om hästar och nu lägger hon alltid ut bilder som är okej att ta, och skriver även in om upphovsman m.m. Som hon sa, ”jag visste ju inte det förut”. Yes!

Kommentera