Den behagliga ledighetslunken

Är det hälsosamt att ”alltid” vara uppkopplad mot Facebook, Twitter, bloggar, RSS-flöden och allt vad det nu kan vara som erbjuds i sociala medier? Med smartphonen i fickan är du och jag alltid tillgängliga och frågan är hur det påverkar dig och mig? Måste vi in i Twitterflödet på helger och kvällar istället för att läsa en bok, gå på bio eller gå en promenad med bästa kompisen? En hjärna som går på högvarv, är det en hjärna som orkar vara kreativ och gör den ”högvarvade” hjärnan att vi orkar ta in allt som ska tas in? Visst är det intressant och utvecklande att följa andras tankar och funderingar i pedagogikens hisnande värld, men… kopplar vi av, ifrån och ner alltför sällan?

Sommaren närmar sig med stormsteg och jag behöver lite drygt en vecka för att komma ner i varv för att därefter infinna mig i den behagliga sommarledighetslunken. Jag har många intressanta projekt på G som ska startas igång i höst men redan nu för jag en intensiv diskussion med mig själv om att faktiskt ”stänga av” alla pedagogiska tankar i sommar (om det nu går) för att komma laddad till höstterminen i början av augusti.

Går det att gömma datorn under soffan och går det att undvika att läsa mailen som ramlar in i smartphonen? Självklart går det, det är bara att lämna mobilen hemma och lämna datorn under soffan.  Av erfarenhet vet jag att det går alldeles utmärkt att vara nerkopplad och avkopplad. Det är egentligen inte speciellt svårt – däremot är det underbart skönt. Så jag försöker satsa på ett avkopplat och nerkopplat sommarlov.

Kommentera