Ett digitalt testamente

Generellt pratar vi inte med varandra om döden även om vi vet att alla till slut ska dö. Vi borde göra det eftersom döden är en del av livet och vi borde framför allt se till att vi har bestämt hur vi vill att vår begravning och den plats där vi ska begravas ska se ut – allt för att underlätta för våra nära och kära när den dagen kommer. Det är inte säkert att vi lever tills vi är 83 år, det kan vara så att idag är den sista dagen i våra liv.

I dagens samhälle är det en självklarhet att vi har våra liv på nätet. Vi bloggar, FB:ar, Flickrar och har konton både här och där. Vad händer med dessa konton den dag jag dött? Ligger de där och skvalpar runt på nätet, kan någon annan ta över dem och kan kontona avslutas när jag dött eftersom ingen vet vilka lösenord och inloggningsuppgifter jag har?

Jag har aldrig ens tänkt tanken kring detta innan jag idag läste ett reportage i den lokala tidningen om en syster som tog över sin systers blogg efter dennes död. I tidningen läste jag också om den svenska sajten My Webwill, en form av ett digitalt testamente där du kan registrera ett konto (men självklart, ännu ett konto). My Webwill finns som gratis- och betalkonto. På My Webwill kan du själv välja om dina konton ska avaktiveras, ändras eller överlåtas.

Kommentera