Får får får

Nä, får får lamm, brukar svaret bli. Bor man på Gotland blir svaret: Nä lamm får lammungar eftersom vi på Gotland kallar får för lamm….

Med kameran i min hand kom jag att tänka på synonymer när jag fotograferade. Jag hittade olika motiv med samma tema:

Lamm, får, lammunge, bagge … ja benämningen går att diskutera. När jag gick där och letade efter mina motiv att fotografera funderade jag på hur vi i skolan arbetar med synonymer. Vårt språk utvecklas och blir mer nyansrikt om vi arbetar med synonymer. I engelska, spanska, svenska, språket spelar inte så stor roll, men innehållet när vi skriver blir mer intressant, roligare att läsa och mer bildrikt om vi använder oss av synonymer. Och för att använda oss av synonymer måste vi veta att de finns. En hjälp kan vara ett synonymlexikon.

Läs om en synonymlektion som vi gjorde för ett tag sedan och ett elevarbete som blev resultatet av den lektionen.

2 reaktion på “Får får får

  1. Hejsan, idag fick mina fyror en liten text, liknande den du hade i din uppgift. Jag visade synonymfunktionen i word och de satte igång. Gapskratt utbröt när ord som böna kom upp som synonym till tjej. Någon aha-ade när den insåg att grabb var samma som pojke. Eleverna samarbetade och jobbade intensivt med uppgiften. De läste stolt sina texter och det ska bli spännande att höra de färdiga resultaten. Tack för inspiration! Hälsningar Hanna

    • Åh, vad glad jag blir! Exakt det som du skriver hände då jag gjorde denna lektion – glada miner och aha-upplevelser. Tänk vad roligt det kan vara att arbeta med synonymer och upptäcka tillsammans med andra. Det är annat det än att fylla i fylleriböcker.

Kommentera