Örnen, bebisen och den källkritiska förmågan

Surfade runt på Expressens webbsida när jag hittade nedanstående klipp där en örn plockar upp en bebis i en park i Montreal:

Kan det här verkligen vara sant? Jag tänker på våra barn, ungdomar och elever som ständigt tittar på klipp från YouTube. Hur många liknande filmer tittar de på men har aldrig fått möjlighet att diskutera dem ur ett källkritisk synsätt? För hur lätt är det att faktiskt veta om klippet är sant eller inte? Titta bara på reportrarna i Good Morning America – några tror på det, andra inte.

Det här klippet borde vi använda i undervisningen. Jag tänker i alla fall göra det eftersom jag aldrig har diskuterat filmklipp med eleverna med fokus på att vara källkritiska. Hur medvetna är eleverna om fejkade klipp? Det här får jag djupdyka i när vårterminen startar och jag tänker mig att det här är inte enbart en lärares uppgift, det gäller att alla vuxna diskuterar dessa saker med sina barn och unga.

Och här är studenterna som gjorde ”skoluppgiften” som blev en snackis i hela världen:

2 reaktion på “Örnen, bebisen och den källkritiska förmågan

  1. Bra exempel på vikten av en seriös utbildning i mediekunskap – ett ämne som inte ens finns på schemat. I andra länder kallas det ”media literacy”, och handlar om att lära sig avkoda medierna.
    I dag får våra barn i bästa fall sin första utbildning i det när de är elva-tolv år, och då av en lärare som sannolikt själv aldrig fått någon sådan utbildning.
    Då har de redan varit måltavlor för världens elit vad det gäller manipulation av den mänskliga hjärnan.
    Pinsamt, Björklund, att du har mage att angripa flickor med burka (ca 100 – 200 i hela landet), medan du helt ignorerar mediernas påverkan på våra barn.

    För övrigt kan en havsörn väga max 8 kilo, och kan näppeligen lyfta ett byte tyngre än ca tre-fyra kilo.

Kommentera