Skolan kan inte stå utanför dokumentationen av 2000-talet

2000- talet lär bli det århundrade som blir det mest dokumenterade genom tiderna (självklart eftersom vi har den teknik vi har). Överallt där jag vänder min blick ser jag gamla och unga människor med kameror, mobiltelefoner och iPadar – och de dokomenterar precis allt. Vardagliga händelser, födelsedagar, semesterresan, dödsfall, födslar, kompisar, lägret, nya kameran, osynliga tallrikar, tror inte att det inte finns något som inte fotograferas.

Hur gör du och jag i skolan? Möter vi eleverna i deras intressen och det självklara? Låter vi eleverna dokumentera sina arbeten med bild och ljud? Har skolan tillgång till en klassuppsättning  digitalkamerorTillåts mobilerna i undervisningen där de skulle kunna användas till dokumentation eller något annat kreativt som skapar nyfikenhet och engagemang hos eleverna kring det skolarbete de arbetar med?

Skolan kan inte stå utanför dokumentationen av 2000-talet när övriga samhället fotograferar varje dag, timme, minut och sekund – i varje gränd, torg och stad.

Säg ja till kameror och mobiltelefoner i klassrummet som en del av vår undervisning och dela sedan med er av era bilder på olika webbplatser. Varför inte en egen webbsida, ett Flickr-konto eller klassens egen YouTube-kanal.

2 reaktion på “Skolan kan inte stå utanför dokumentationen av 2000-talet

  1. Ja! Låt dem fotografera. Har märkt att man lätt kan sätta den mest påkostade kameran även i de studsigaste barnens händer. De flesta gillar att bli litad på. Men tankar som slår mig ibland, speciellt efter läsningen av nya boken om Årstafrun i höstas, är om 2000-talet kommer att bli så dokumenterat i efterhand, alltså alla de vardagshändelser vi fotograferar. Kommer någon att kunna öppna filerna om 200 år? Hoppas det!

    • Intressant reflektion. Vi får hålla tummarna för att så är fallet – vore ju trist om all vår dokumentation försvann.
      Och går dokumentationen inte att se om 200 år måste iaf eleverna dokumentera NU.

Kommentera