Varför får inte en del elever hänvisa till och använda Wikipedia i skolarbetet?

För en tid sedan fick jag reda på att en gymnasieelev, som jag känner, inte tilläts använda och hänvisa till Wikipedia i sina skolarbeten. Gymnasieläraren hade sagt blankt nej till detta. Redan då undrade jag varför Wikipedia ska vara bannlyst i skolan. Det är väl ett ypperligt tillfälle att visa varför elevernas sökningar på Google oftast  har en Wikipediaträff högst upp och prata om vikten av att länka när man webbpublicerar. Det är också ett ypperligt tillfälle att diskutera vad Wikipedia är, hur det fungerar och varför det är viktigt att kolla fler källor när man hittar information och fakta på Wikipedia och nätet i övrigt.

Det gick en tid och så får jag reda på att en elev i grundskolans tidigare år inte heller får hänvisa till Wikipediaartiklar. Även den här läraren sa blankt nej. Anledningen till varför läraren säger nej är inte känt, men jag funderar på vad det är som gör att lärare nekar elever att använda Wikipedia i skolan.

Jag säger inte nej till Wikipedia utan säger: Ja, självklart ska vi använda Wikipedia. Och när jag säger det innebär det också att jag måste sätta mig in hur det fungerar och hur man skriver en artikel. Det är jobbigt men oj vad roligt det är när jag har kommit över tröskeln och inser att jag förstår hur det fungerar. För självklart ska eleverna få använda Wikipedia som källa i sina skolarbeten och självklart ska de få reda på hur det fungerar och vad som ligger bakom detta gigantiska uppslagsverk. Jag tänker till och med ta steget längre än att bara säga ja. Jag och mina elever ska imorgon börja att skriva en artikel i Wikipedia med anledning av att jag vill att de ska förstå hur det går till att fylla Wikipedia med information och kunskap om det mesta. Det är också ett bra tillfälle att diskutera Creative Commons-licenser med eleverna, eftersom artiklarna i Wikipedia lyder under CC-licens. Jag vill att vi ska bidra och dela med oss med vår kunskap om en alldeles speciell sak. Jag ber att få återkomma när artikeln är publicerad.

2 reaktion på “Varför får inte en del elever hänvisa till och använda Wikipedia i skolarbetet?

  1. När jag gick lärarutbildningen fanns inte Wikipedia och inte var det mycket undervisning från lärarhögskolan angående källhänvisning.

    Det jag reagerar på är att lärare säger blankt nej till att elever och studenter använder sig av Wikipedia när de skolarbetar. Går du in och googlar är det oftast en Wikipediartikel som ligger överst, eftersom den är den träff som är mest länkad. När vi inte undervisar/diskuterar om t ex Google som sökmotor och Wikipedia kommer viktig kunskap att gå förlorad för elever och studenter och vi kommer att få elever och äldre studenter som Googlar och läser Wikipediaartiklar utan att ens reflektera över vad och hur det hela fungerar. Därför är det viktigt att eleverna får använda sig av det och att vi som lärare har kunskap om hur det fungerar och kan undervisa om det.

  2. Eh snacka om att missa målet.
    Wikipedia är ingen giltig källa eftersom materialet ändras hela tiden och har till och med hört om universitetslärare som går in och ändrar artiklar inför uppsatser etc för att se vilka studenter som förstår risken med Wikipedia. De som använder Wikipedia som huvudkälla blir därmed automatiskt underkända och har dessutom läst och lärt sig fel saker.

    Wikipedia är en bra samling för information men det är ursprungskällorna som anges i Wikipedia som man ska utgå ifrån inte Wikipedia i sig.

    Hur blev du lärare när du missat källkritikdelen i din utbildning?

Kommentera