Nu är det bara att börja använda Scratch tillsammans med eleverna

Så gick hela söndagen och nu är det kväll. Jag har försökt lära mig mer om hur Scratch fungerar. Ögonen svider och jag är lite trött i huvudet men samtidigt uppfylld av tanken att använda Scratch tillsammans med eleverna. Jag har läst, tittat på olika videor, frågat på Twitter, frågat igen och klickat mig vidare på användbara länkar, som du hittar här. Jag har läst Lgr11, strukit under, funderat men inte funderat klar och slutligen tog jag mig tid till att skapa två egna projekt. Jag hade en Scratch videotutorial öppen medan jag skapade mina egna projekt i Scratch. Att ha någon som berättar och visar under tiden jag lär mig passar mig alldeles utmärkt. Detta söndagsarbete har resulterat i en animerad berättelse ”The wizard and the ghost” och en musikvideo som heter ”They were dancing”.

Några minuter efter att jag hade laddat upp mina projekt på Scratch webbsida fick jag två kommentarer och ett meddelande om att min musikvideo redan var remixad och nu heter den remixade varianten ”They were dancing and now they have a dog”. Wow! Tänk när eleverna kommer så här långt. Återigen det här att det har betydelse vad eleverna gör och att någon annan vill använda det som eleverna skapar, att någon annan använder det som eleverna har börjat med, förfinar och förbättrar eller gör till något helt annat. Det är precis det här som Creative Commons möjliggör och att vi idag med datorers och Internets hjälp skapar kommunikation och lärande världen över.

Det som blev väldigt tydligt för mig är att Scratch handlar om att få vara kreativ, att utveckla alla sina förmågor (The Big Five) och att åskådliggöra en berättelse, en tanke eller en idé genom att skapa. Tidigare trodde jag mer att det handlade om att enbart skapa spel (som jag har likställt med att programmera) men som sagt, du kan göra precis vad som helst; sagor, berättelser, dikter, musikvideor, räknesagor, historiska berättelser eller vad det nu kan bli. Du lär säkerligenkänna nya Scratchare, du får dela med dig av dina kunskaper, kommentera och utvecklas tillsammans med någon som sitter väldigt nära eller på andra sidan jordklotet. En stor styrka är att det går att ladda ner någon annans projekt och bums ser du hur just det projektet är programmerat. Jag är också glad att jag tog mig tid och skrapade lite djupare under ytan på Scratch än vad jag gjorde för några år sedan då jag fick vetskap om Scratch, installerade och lät det rinna ut i sanden. Det har varit intressant att lyssna på de webinarer som finns tillgänglig på nätet och höra hur de som skapat Scratch tänker kring hur det går att använda.

Scratch har växt i mina ögon och jag ser det som ett mycket användbart pedagogiskt verktyg att använda i skolan.

Kommentera