Creative Commons – behöver lärare veta något om det

Jesters, by Opedagogen CC (by, nc, sa)

Vet du vad Creative Commons är kan du sluta läsa precis här……. men om du inte vet vad Creative Commons (CC) är måste du fortsätta. Det är ett måste att vi lärare, oavsett om vi arbetar med elever i år 3 eller studenter på högskolan, vet vad Creative Commons innebär. Jag är inte den som ska tala om vad det är eftersom jag håller på att lära mig för fullt. Jag nosade redan på CC under förra läsåret och insåg vitsen med att dela med sig/få använda mig av andras verk och jag vet också att jag har en skyldighet gentemot mina elever att veta eftersom jag måste använda mig av mina kunskaper kring CC i det dagliga arbetet tillsammans med eleverna. Vi måste diskutera detta med dem, eftersom jag inte tror att det är så vanligt att de kommer att stöta på CC-diskussionen hemma.

Jag är nyfiken av mig, vill alltid lära mig nytt och jag känner att i den värld som vi lever i, där datorn och Internet är en del av ditt, mitt och elevernas liv, måste vi veta hur vi gör när vi lånar och delar med oss av våra och andras verk (texter, bilder, konstverk, musik etc) på Internet. Jag har inte gått någon CC-kurs utan letar mig runt på nätet för att lära mig mer. Jag mailar även till andra lärare som vet så mycket mer än jag. Och för den som absolut inte orkar läsa sig till vad CC innebär, rekommenderar jag dessa korta filmer som på ett enkelt och intressant sätt lär dig och mig om CC och upphovsrätt. Vill du däremot läsa om CC läser du mer här eller här eller här eller varför inte här.

Ett led i att lära mig mer om vad CC innebär, både som användare och som producent, skapade jag igår ett konto på Flickr där jag delar med mig av mina bilder under CC-licens. (fotografering är min stora hobby och avkoppling). Så varsågod och använd mina bilder, men glöm inte bort att uppge vem du lånat bilderna av och vilken CC-licens som gäller (se hur det ser ut under min bild överst i blogginlägget där jag länkar till bildens namn (jesters), fotografens namn (opedagogen) och cc-licensen (by, nc, sa), – så enkelt är det att låna av andra 🙂

En reaktion på “Creative Commons – behöver lärare veta något om det

  1. Pingback: Creative Commons i skolan, gör det enkelt | Kristina Alexandersons blogg

Kommentera