Att låna andras verk kräver arbete och genererar suckar och stön

Att låna andras bilder kräver lite arbete av den som vill låna. Om du vill låna upphovsrättsskyddade bilder måste du ta kontakt med upphovsmannen för att få tillåtelse att använda dig av hans/hennes bilder. Att låna en Creative Commonslicenserad bild kräver också lite arbete. Det blev klart för mig idag när vi arbetade med vårt världsarvstema om Frihetsgudinnan. På Flickr finns massvis med bilder på Frihetsgudinnan under CC-licens som vi bara kan spara ner på skolans hårddisk för att senare använda i filmer och presentationer.

Statue of Liberty, rakkhi CC (by)

Men det slutar inte med att vi bara kan spara ner en bild på vår hårddisk utan vi som lånar har också en skyldighet att hänvisa och ge erkännande till upphovsmannen. Vi måste alltså ange bildens namn, upphovsmannen och vilka CC-licenser som gäller för bilden.

Mina elever suckar och stönar när de måste hänvisa till upphovsman, bildens namn och CC-licensen eftersom det tar en stund att ordna med och att det är lite krångligt. Och inte blir det bättre när vissa elever lånar uppemot 10 bilder under CC-licens. Det innebär i sin tur mycket skrivande, kopierande och hänvisande.  I de här lägena undrar eleverna om de inte bara kan gå in på Google, så att de enkelt kan låna en bild – och med ens är diskussionen om upphovsrätt igång – igen. Jag tycker det är bra att det blir lite jobbigt och krångligt och att vi måste diskutera det som är enkelt (låna bilder på Google) i förhållande till det som blir lite mer krångligt (att erkänna en upphovsman som delar med sig via CC-licens). Våra diskussioner kring upphovsrätt går med andra ord vidare och idag var med största sannolikheten inte den sista gången upphovsrätten kom upp till diskussion – var så säkra på det.

Vi har även lånat musik från Jamendo. Även när vi lånar musik under CC-licens gäller samma sak som jag skrev om här ovanför. Här ser ni en skärmdump från en av elevernas filmer som snart kommer att dyka upp på Detektivenemilochvi.

5 reaktion på “Att låna andras verk kräver arbete och genererar suckar och stön

 1. Pingback: Lite om att använda bilder etc. i bloggar | te10ab00

 2. Pingback: Google – en bildbank? | Öpedagogen

 3. Pingback: Uppgift 6, Bilder om design, tänk upphovsrätt | te10ab00

 4. Jag gör precis som du. Men sanningen är att jag tycker att det känns fånigt.
  Internet skulle vara så mycket bättre om allt material fick återanvändas i icke-kommersiella syften precis hur som helst.

  Det här med licensiering kan man hålla på med när det kommer till att kontrollera så att inte andra tjänar pengar på mina verk.

  Jag tror att min inställning bottnar sig i att jag i grund och botten tycker att hela världen ovillkorligen borde vara kidsens lekplats/lärplats. Och vartenda hinder som står i vägen för det ska fanimej döden dö. 😉

  //K

Kommentera