Creative Commons – en bilduppgift och ett gemensamt lärande

Jag funderade på hur eleverna skulle kunna förstå Creative Commons-licenserna, att de skulle äga dem,  för det här är inte helt enkla saker. Jag själv får ibland stanna upp och tänka till ordentligt för att vara säker på att jag hänvisar och skriver rätt. Så jag kom på att vi skulle kunna göra en bilduppgift av det hela:

Eleverna fick utgå från att tänka på något som är cirkelformat (de kom med massor av olika förslag, t ex: boll, glasögon, kikare, hjul, glasskulor, fönster etc), eftersom CC-licenserna är runda och därefter skriva in de olika licenserna i cirklarna. Utifrån det fick eleverna sedan skapa sina egna bilder. Elevernas fantasi och kreativitet går inte att ta miste på. Och att sedan en elev sätter upp sin bild på whiteboarden i klassrummet och skriver sitt namn och sina CC-licenser under sin bild visar på att fler och fler elever börjar förstå vad CC-licenserna innebär.

Men det finns också elever som tycker att det här är onödigt eftersom eleverna på hemmaplan inte alls bryr sig om att leta cc-licenserat material utan lånar verk både här och där. Och det kanske ligger en poäng i det, men samtidigt ser och hör jag att eleverna blir mer och mer medvetna om upphovsrätt och Creative Commonslicenserat material när vi arbetar med olika arbeten i skolan eftersom vi diskuterar det här nästan varje dag i skolan. Jag tror och hoppas att deras medvetenhet och kunskaper om detta kommer att följa med dem i deras framtida liv.

Att arbeta med det här är också en stor utmaning för mig eftersom jag inte kan ”allt” utan  måste lära mig parallellt med eleverna.  Senast igår fick jag något nytt att fundera på då en elev kom och sa att de hade hittat en bild via Google till sitt världsarvsarbete. De hade sedan gått vidare och undersökt websidan och där inte hittat något copyrightmärke och tyckte därför att det var fritt fram att låna bilden. Det här exemplet visar på att vi lärare har mycket att lära tillsammans med eleverna och att vi ständigt ställs inför nya utmaningar i vårt gemensamma lärande.

2 reaktion på “Creative Commons – en bilduppgift och ett gemensamt lärande

  1. Hej Anna
    Som du ser lägger jag aldrig ut bilder där elevernas ansikten finns med. Däremot tar jag bilder på saker vi gör eller händelser i klassrummet. Föräldrarna vet om min blogg och än så länge har jag aldrig hört att någon ifrågasätta mina fotografier.
    Hälsningar Marie

  2. Hej, kom in på din sida av en slump, jag läser till lärare, svenska för tidigare åldrar. men det var inte det jag tänkte säga… Det jag tänkte fråga och säga var att ta kort, det får man väl inte om man inte har frågat föräldrarna om lov? du har väldigt fina kort, och jag skulle också vilja ta kort i skolmiljön men man kan ju inte komma oförberedd till skolan/praktiken. Också en sak jag vill tillägga, jag har läst den boken saffy också 😛 / Anna

Kommentera