Lyssna, lyssna, LYSSNA!

Vi har idag haft besök av Utbildningsradion. Eleverna har blivit inbjudna att få skriva för Radioskrivarklubben. Det verkar bli ett spännande projekt och har eleverna tur kommer deras skrivande att bli radioteater. Vi fick lyssna på flera olika avsnitt på tidigare avsnitt från Radioskrivarklubben och att se eleverna när de lyssnade på radioteater var helt underbart. De drogs med och in i teatern, ögon blev stora, frågande och det fnissades, det blev tyst och de hoppades till när något spännande hände. Jag insåg när jag satt där att det antagligen lyssnas på tok för lite på radio/teater ute i våra skolor. Eleverna borde få möjlighet att själv få fantisera och skapa bilder genom att vara en lyssnare.

Eleverna var oerhört engagerade och under maten diskuterades det för fullt kring borden om hur radioteatern egentligen slutade, hur den egentligen var, om det var si eller om det var så. De var inte överens, men det behöver de ju inte vara. Att få berätta, diskutera och argumentera är viktiga ord i kursplanen och idag kursplanades det för fullt. Ämnets syfte och roll och några strävansmål bekräftar det:

Utbildningen i ämnet svenska syftar till att ge eleverna möjligheter att använda och utveckla sin förmåga att tala, lyssna, se, läsa och skriva samt att uppleva och lära av skönlitteratur, film och teater.

Ämnet skall ge läs-, film- och teaterupplevelser och tillfällen att utbyta erfarenheter kring dessa.

Svenskämnet syftar till att tillsammans med andra ämnen i skolan utveckla elevernas kommunikationsförmåga, tänkande och kreativitet.

– utvecklar sin fantasi och lust att skapa med hjälp av språket, både individuellt och i samarbete med andra,

– utvecklar en språklig säkerhet i tal och skrift och kan, vill och vågar uttrycka sig i många olika sammanhang samt genom skrivandet och talet erövrar medel för tänkande, lärande, kontakt och påverkan,

7 reaktion på “Lyssna, lyssna, LYSSNA!

 1. Pingback: Skrivprojekt i olika genrer | Öpedagogen

 2. Radioskrivarklubben sänds i programmet Mega, kl 07.40 söndagar i P3. Om du inte är morgonpigg eller missade programmet som sändes nu i söndags 5/9 med titeln ”Ny i klassen” kan det med fördel avlyssnas här: http://ur.se/play/159297

  Radioskrivarklubben gestaltar texter skrivna av barn i åldern 8-13 år. Professionella skådespelare, musiker och studenter på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm bidrar till att barnens texter växer och blir magiska ljudäventyr i en värld fylld av spänning och mystik.
  Programserien är en dokumenterat bra inspirationskälla för barns skrivande liksom ett populärt verktyg för gemensamt lyssnade i klassrummet. Programlängden är 18 minuter.

  Radioskrivarklubbens program 2010:

  Ordets makt
  Spökligt värre
  Spårlöst försvunnen
  Mardrömmar
  Framtiden
  Ny i klassen 5/9
  Happy end 12/9
  Ljudet 19/9
  Hemligheter 26/9
  Full fart mot stupet 3/10

  För mer information om Radioskrivarklubben eller intresseanmälan för skrivarworkshop i klassen kontakta producent Anders Edgren aed@ur.se

 3. Det var jättekul också för mig att hälsa på i Eskehems skola och försöka inspirera eleverna att skriva korta men innehållsrika berättelser. Och nu ser jag med spänning fram mot fantastiska berättelser från Gotland.
  hälsar Anders

 4. Det låter SÅ spännande! Hoppas dina elever blir inspirerade och om de inte får med sina texter så kan ni väl spela in egen radioteater!
  Jag gjorde ett projekt med en trea där eleverna fick skriva berättelser och sedan läsa in dem på min lilla MP3-spelare. Därefter brände jag skivor till dem så de kunde ta med sin egen och sina klasskamraters berättelser hem 🙂 Mycket uppskattat och intressant för dem att hörasin egen röst, fundera på hur de skulle läsa, våga läsa högt m.m.

Kommentera