Matteväskan i förskolan

För två år sedan ”tillverkade” jag matematikväskor till förskolan som låg vägg i vägg med skolan. Matematikväskor är väskor som föräldrarna kunde låna hem (frivilligt) för att tillsammans med sina barn arbeta med matematik hemma och inse att matematik inte är så ”laddat” som det kanske många gånger upplevs som. Inspirationen till matematikväskorna kom först och främst från bokväskor som föräldrar i Region Gotland får låna hem för att läsa tillsammans med sina barn. Varför inte matematikväskor tänkte jag. Jag sökte på nätet och kom i kontakt med Rakel och Susanna, förskollärare i Östersund, som hjälpte mig på traven då jag hade funderingar kring arbetet med matematikväskorna.

Matematikväskorna behöver inte användas hemma utan kan självklart användas på förskolan av barn och förskolebarn tillsammans.

Jag hade glömt bort matematikväskorna men kom att prata om dem i veckan då min syster arbetar på en förskola i Stockholm. Jag hittade fotografier och material till väskorna som jag sparat på ett USB-minne och nu har min syster fått tagit del av det. Kanske att någon annan vill ta del av det och göra mitt material till sitt.

Innehåll i matteväska

info till föräldrar (PDF)

info till föräldrar

utvärdering (PDF)

utvärdering

tÄNDSTICKSKORT (PDF)

tÄNDSTICKSKORT

Barn och mateamtik 0-3 år Nationellt centrum för matematik

Barn och matematik 3-5 år Nationellt centrum för matematik (den här skrev jag ut och lade i matematikväskorna)

Barn och matematik 5-7 år Nationellt centrum för matematik

Små barns matematik – Nationellt centrum för matematik

20 reaktion på “Matteväskan i förskolan

 1. Tusen tack för att du delat med dig av detta material. Jag har under vårterminen sammanställt 4 Matteväskor som vi till hösten ska låna ut till föräldrar på vår förskola. En underbar idé!! Tack!!

 2. Hej!
  Vill så gärna ta del av dina matteväskor men lyckas inte få fram sidan? Har det hänt något med ”innehåll i matteväskan”?? Kan man få tillgång till den på annat sätt?
  Med vänlig hälsning, Gunnel

 3. Vilken superbra idé! Tack för att du delar med dig! Har gjort sådana mattepåsar på min förskola där föräldrarna lånar hem och det är väldigt populärt! Nu vill jag bara göra mera påsar! =)

 4. Vilken underbar idé & tack för att du delar med dig! Själv arbetar jag på mellanstadiet, men jag tänker att man kan nivåanpassa uppgifterna så det passar 🙂 Tror att eleverna kommer att uppskatta att själva få välja påse/väska 🙂

 5. Åh, vilket härligt material! Jag ska jobba i en förskoleklass detta läsår och kommer absolut att använda mig av detta! Fantastiskt sätt att få med föräldrarna i mattearbetet! Perfekt!

 6. Hej Marie! Vilket bra tips! Jag tycker materialet för 5-7 ser spännande ut att pröva med min f-klass till hösten. Hälsningar Maria

 7. Tack, så generöst att dela med dig 🙂
  Detta tar jag med till vår förskoleenhet som satsar extra på matematiken nästa läsår.

 8. En sån har vi på mina barns förskola, fast som mattepåse. 🙂 Ett spel, ett recept och något andra material som tränar kategorisering och lite till. Jättekul idé.

 9. Själv har jag en 2-3:a till hösten, men det är alltid bra med inspiration. Har tankar om att använda kortleken som bas för matten i höst. Men jag är inte färdigtänkt där.

  TACK!!

 10. Så fantastiskt, och vad generöst av dig att bjuda på detta färdiga material! Jag har varit inne på detta tidigare, och nu blev det så konkret. Jag är tyvärr inte kvar i förskolans värld, men funderar på att man kan göra en liknande variant i min etta!
  Jag kommer garanterat att länka vidare!
  Tack!
  Maria
  Förskoleburken och Skolburken

  • Hej Maria
   Vad bra att det kommer till användning, det var tanken 🙂
   Du kan säkert få ut något av Barn och matematik, 5-7 år.
   Hör gärna av dig hur det gick för er.
   // Marie

Kommentera