Skriv en artikel i Wikipedia tillsammans med dina elever

Carolyn_Sewell ParentsPstcard_042710.jpg CC (by,nc,nd)

Skriv en artikel i Wikipedia och lär dig själv och dina elever hur det fungerar. Det gjorde vi och tänk vad vi lärde oss. Det bästa var att strax efter att vi hade publicerat vår artikel om Emil Wern hade någon varit inne och redigerat den. Eleverna och jag fick våra funderingar bekräftade. Det ÄR alltså så att vem som helst kan skriva och ändra i Wikipedia. Och det var det som var själva poängen med att publicera en artikel i Wikipedia – att få eleverna att förstå att vem som helst kan lägga till och ta bort vilket innebär att vi måste vara källkritiska. Innan vi skrev artikeln om Emil Wern fick eleverna säga vad de visste om Wikipedia.

När vi ändå höll på diskuterade vi hur Google fungerar och varför Wikipediaartiklar oftast kommer högst upp i Google när vi söker på olika saker. Först fick eleverna gissa varför det är just så.

Missa nu inte chansen att undervisa om Wikipedia eftersom vi har som uppdrag att undervisa om källkritik och då är Google och Wikipedia ett naturligt undervisningsinnehåll. Sedan finns det självklart annat att undervisa om som har med källkritik att göra men våra elever lever nästan dagligen med Google och Wikipedia och då har de rätt att få veta hur det fungerar.

6 reaktion på “Skriv en artikel i Wikipedia tillsammans med dina elever

  1. Pingback: Wikipedia – orginalet och den nuvarande artikeln | Öpedagogen

    • Eleverna har inte riktigt tyckt till än. Men de var fulla av förundran över att någon så snabbt hade kunnat redigera vår artikel som vi bara skrev för en kort stund sedan. Jag ber att få återkomma med fler elevreflektioner.

  2. Pingback: Vem är jag i tekniken? | Anne-Marie Körling

Kommentera