Textbook + ordlista = utöka ordförrådet

Jag har läst Cristina Löfvings bok och Christian Lundahls bok och båda pratar om att hitta elevernas inre motivation. Jag tänker vidare och funderar på när elever ”ska” lära sig nya ord i engelskan eller vilket annat språk som helst. Ni vet själva hur det var (och kanske fortfarande är).
– Läs textbook på sidan xx och läs på glosorna till kapitlet, sedan blir det glosförhör.

Jag satt för någon vecka sedan och läste en engelsk bok och alltid dyker det upp ord som jag inte förstår. I min telefon hade jag laddat ner appen Google Translate och lätt och smidigt skrev jag in de ord jag var osäker på och omedelbart fick jag ordens betydelse översatt. Det fina med appen är att man kan stjärnmarkera vissa ord så att jag får min egen ordlista, den som har betydelse för mig, inte en lista med ord som någon annan har sagt åt mig att lära in utantill

20120725-204216.jpg

Jag är mycket intresserad av att fotografera och tänk att få fotografera eller välja ut en bild som på något sätt betyder något för just mig. Att sedan få göra min egen ordlista utifrån just den där bilden måste ju skapa engagemang, intresse och kanske till och med inre motivation till att lära mig just de orden som är av betydelse för mig. I appen Labelbox är det lätt att skapa en bild med etiketter på:

20120725-204532.jpg

Välj din bästa bild och skapa text för att informera, kommunicera eller på något annat sätt få fram något du vill förmedla. I appen Halftone är detta möjligt och den tangerar seriernas värld som säkerligen både barn och ungdomar är intresserade av.

20120725-204717.jpg

Så visst finns det idag andra möjligheter att utöka elevens engelska ordförrådet utan att behöva göra som jag gjorde i skolan när jag skulle lära mig engelska ord – läsa textbook med tillhörande ordlista.

3 reaktion på “Textbook + ordlista = utöka ordförrådet

 1. Hej!
  Har också tänkte lite i dessa banor.

  Håller på att läsa Löfvings bok och många tankar och ideér väcks. Redan innan jag började läsa den ville jag göra engelskan levande och verklig för mina elever. Av tradition har vi inte börjat med engelska förrän i tredje klass på vår skola. Men jag och mina elever tjuvstartade redan förra läsåret. Det var eleverna själva som ville och jag lyssnade och tog det till mig. Klart vi skulle! Det är ju så roligt och underbart att höra skåneengelska när det försöker gissa sig fram vad ord heter på engelska, när de inte är rädda för att gissa och uttala fel! Så befriande!

  Vi har jobbat ganska så traditionsenligt hittills du vet Songs and rhymes, Fruits, Clothes osv. fast det finns faktiskt riktigt roliga Rhymes så som

  I scream, You scream, We all scream för icecream.

  Coca Cola went to town
  Pepsi cola blew him up
  Now he’s drinking Seven up
  Seven up went to jail
  Now he’s drinking Ginger ale

  Jag tycker att eleverna är otroligt duktiga. De möter det engelska språket dagligen genom spel,musik, film mm kan ju mycket mer engelska än vad jag kunde i den åldern.

  I våras funderade jag på hur vi kan utveckla våra engelskalektioner. Så detta läsår ska vi ha en vänklass i England och maila,Skypa, skicka filmer till. Med andra ord: göra engelskan viktig och riktig. Tänker att de ska göra filmer om skolan, intressen ja om allt möjlig som vi skickar och att eleverna i den engelska klassen gör liknande så vi både får prata, lyssna och ge feed back. Detta ska bli spännande!

  När jag nu läser Löfving så tänker jag också att de ska få hemuppgifter. Att få spela sina favoritspel, vara inne på sina favoritsaijter mm och under en halvtimme skriva upp alla engelska ord de stöter på och att vi gör gemensamma ordlistor. De fotograferar, filmar och visar upp sina spel, sajter, you tube kliupp eller vad det nu kan vara.

  Tänker också att vi ska använda engelska låtar från topplistorna. Det som eleverna faktiskt lyssnar på ( får ta det som är anständigt 🙂

  I vårt Matteprojektet som vi haft på skolan och som du och Körling var involverade i, så har vi mätt elevernas intresse för samtliga ämnen. Det är ett ämne som dalar och där intresset sjunker, och det är engelskan. Vi diskutarade detta under en a-dag nu inför sommaren. Vad beror detta på? Jag tror att det beror på att det är för tradtionsbundet. Precis som du förklarar; Slå upp sidan 3, dessa glosor har ni osv. Det ä’r inte det eleverna har behov av. Ett språk måste vara levande. Jag måste ha behov av att lära mig det. Själv blev jag riktigt bra på engelska först när jag spenderade ett år i en aupair familj.

  På vår skola ser vi också att många inte vågar prata engelska. Detta måste det bli ändring på. Så vi bestämde att vi måste börja med engelska tidigareän i tredje klass.

  Jag hoppas att jag utmanar mina elever genom att sätta igång arbetet med vänklass och att utnyttja digitala verktyg. Att ta in elevernas vardag och involvera samt motivera eleverna ordentligt. Att de ska känna att engelska är spännande och att de ska våga.

  Detta var lite om mina tankar kring ämnet engelska. Det kommer nog fler!

  Mvh Ulrika Stenberg Nilsson

  • Ulrika – det låter hur intressant som helst. Visst kommer du att utmana dina elever. Hitta deras inre motivation som Christina Löfving skriver om och som även tas upp i Christian Lundahls intressanta bok ”Bedömning för lärande”. Tack för att du delar med dig av dina tankar. Jag har också ett intressant engelskt projekt på gång, men det får jag återkomma om i ett separat inlägg. Keep up your good work!!!! 🙂

Kommentera