Vad är det då för mening med …

Idag har vi i klassen försökt få ihop en bra motivering till varför just vi skulle kunna vara en tänkbar vinnare i Webbstjärnan 2011. En av de saker vi måste göra för att få delta i tävlingen är att skriva hur vi arbetar med upphovsrätt – med vår blogg/eget material och hur vi lånar av andra. Trötta elever, sista timmen på dagen, var med i diskussionen kring hur just vår blogg och vårt användande av andras material används enligt upphovsrätten. Och jag måste säga att jag är imponerad av mina elever, 10 – 12 år, som redan kan så mycket om copyrightskyddat material, Creative Commonslicenser, om hur de går tillväga om de vill låna av andra, hur de hänvisar och vad som gäller och inte gäller. Tillsammans kan de så himla mycket! Men det är en sak som jag har gått och funderat på och som en av eleverna sa idag:

– Ja men …. det är inte säkert att andra elever och vuxna vet vad som gäller om de vill låna text, bild eller filmer från vår blogg. Alltså, de kanske bara tar utan att fråga eller hänvisa och vad är det då för mening med att vi vet vad som gäller och inte de?

Vad är meningen med att känna till, vara medveten och ha kunskap om upphovsrätt, Creative Commonslicensierat material och  copyrigth? Ta dig en funderare och lär dig själv och dina elever om vad som gäller när du och de lånar material av andra.