Wikimini – nu är den här!

En gång har mina elever bidragit till innehållet på Wikipedia genom att skriva en gemensam artikel. De är 10-12 år och det är svårt för dem att i skrift bidra till de artiklar som finns. Därför önskade jag mig ett Wikipedia för yngre och efterlyste det på Twitter för ett tag sedan. Då fick jag svar om att Wikipedia för yngre fanns på franska och jag blev grön av avund eftersom jag (trots att jag inte kan ett ord franska) förstod att här fanns en guldgruva. Strax därefter fick jag vetskap om att ett svenskt Wikimini var i planeringsstadiet och nu finns den, det svenska Wikimini. Det är helt fantastiskt eller kanske helt självklart. 76 artiklar finns i dag att läsa så det måste finnas oändliga möjligheter att skriva och illustrera precis vilka artiklar som helst. Här är ett smakprov på en artikel hämtat från Wikimini på svenska.

Nu vill jag att mina elever i ord, bild och film ska få utforska och bidra till att det svenska Wikimini ska bli en kunskapsbank som barn och ungdomar kan använda för att lära sig mer om det mesta, både som skribent och som läsare. Jag ska fråga dem om vad de skulle vilja skriva om, så jag lär väl återkomma med deras önskemål så småningom.

Fick tips av Ylva Pettersson att elever i yngre åldrar kan bidra på Wikipedia med bilder och filmer och det tycker jag är en fantastisk pedagogisk idé. Tänk så många artiklar som skulle behöva ett lyft i form av en bild eller en film.

4 reaktion på “Wikimini – nu är den här!

   • Hej Marie!
    Äntligen- Wikimini lanserades i går på Mötesplatsskola och vi är så glada att den nu (nästan) är klar. Wikimini Sverige är gjord utifrån en fransk förlaga och då har några franska lärare och wikipedianer gjort ett fantastiskt jobb under några intensiva månader med att översätta. Det finns mer kvar att göra, så vet du någon som kan bidra så kontakta oss gärna:).

    De Wikiminauter, (det blir man när man som elev skapar ett konto på Wikimini och börjar bidra) som hittills skrivit har nu också börjat lägga upp och delar nu med sig av sina egna bilder, då de i klassen håller diskussionen om upphovsrätten levande. De vet vad Creative Commons innebär, just tack vare sitt arbete med bland annat Wikimini.

    Just att lägga in bilder och filmer var det först möjligt att göra i förra veckan, därför saknas bilder i många artiklar. Det fina med Wikimini är att man inte behöver skriva och skapa något som är helt fulländat utan alla kan bidra med något. Har eleven en enda mening att bidra med så skall den göra det, för att skriva för verkliga mottagare som du vet är en fantastisk känsla för eleverna. Den pilotpedagogen som med sin klass gjort de första artiklarna heter Pernilla Laursen och finns i Partille. finns på twitter som @gm_laursen.
    Hon och hennes elever kommer också att spela in instruktionsfilmer, så det blir lätt för alla att arbeta i Wikimini. De som piloter har varit mycket tålmodiga och är nästa franskspråkiga;), då de började arbeta i Wikimini innan allt fungerade på svenska. Det är riktigt kul att det tar fart nu och många lärare engagerar sig. Jag och Axel Petterson på Wikimedia Sverige, som projektledare för Wikimini, hoppas att det kommer att bli just elevernas arena där de skriver och bidrar, då mottot är Wikimini – av och för barn och unga. Adressen är fortfarande: http://sv.wikimini.org, men den kommer när allt är helt klar få en .se adress.
    Lycka till med ditt arbete i Wikimini och jag är helt övertygad att dina elever och många andra i Sverige kommer att älska att bli Wikiminauter.

    Vänliga hälsningar Ingela
    .

    • Hej Ingela

     Tack för en utförlig kommentar. Jag ska utforska Wikimini innan eleverna får förfrågan om att skriva och bidra med bild/film. Jag håller tummarna för att de nappar.

     // Marie

Kommentera