Idag fick eleverna stifta bekantskap med Wikimini. Det var med stort intresse och entusiasm som eleverna började skriva sina allra första artiklar. Andra valde att gå in och redigera i redan befintliga artiklar.
De skrevs både på iPad och på dator och det verkade fungera bra, till en början. Innehållet i elevernas artiklar blev en blandad kompott och enbart utifrån elevernas egna intresseområden. Jag ville inte styra första gången de arbetade med Wikimini utan bara låta dem utforska och pröva efter eget intresse och nyfikenhet. Jag och eleverna fick lösa många saker tillsammans under dagen. För det blev en dagslång lektion. Vi startade direkt på morgonen och höll på till tidig eftermiddag, eleverna ville aldrig sluta och till sist fick jag fösa ut dem då det blev rast. Det sista eleverna frågade mig innan det gick hem var om de fick fortsätta att skriva hemma på den artikel de hade börjat med i skolan.
Eleverna stötte också på saker som inte riktigt funkade (eller om vi kanske gjorde fel). När de skrivit sina artiklar och skulle spara dem försvann allt som hade skrivits. Jag trodde att eleverna skulle ge upp men de satte sig tålmodigt och skrev samma artikel en gång till. Vissa elever fick skriva om tre gånger innan det blev publicerat men de gav aldrig upp.
Några elever ville lägga till bilder i artiklarna och då blev det självklart diskussioner kring upphovsrätt. I det sammanhanget är det skönt att vi redan tidigare har pratat och lärt oss en hel del om Creative Commons vilket underlättade dagens arbete. Det är härligt att se äldre elever hjälpa de yngre som ännu inte riktigt har fått grepp om turerna kring Creative Commons. Eleverna utgick därför från CC Search för att hitta bilder som passade till deras artiklar. Och det blev många turer kring hur man spar och laddar upp filer på PC kontra iPad. Jag har tur att det finns elever som förstår fort och kan lära sina klasskamrater.
Genom att utforska Wikimini tillsammans med eleverna dök det upp funderingar kring saker jag behöver lära mig mer om och som också är en del av mitt personliga kursmål i det Digitala Skollyftet:
- Hur ska en artikel skrivas? Vad ska den innehålla? Rubriker, fetmarkerat eller inte fetmarkerat, länkar, bilder, filmer eller annat. Finns det en övergripande struktur på det hela? Vet att Pernilla Laursen har någon struktur som hon och hennes elever använder och den är jag nyfiken på.
- Även om jag känner mig säker är jag osäker kring de skärmdumpar från olika TV-spel och datorspel som ligger ute på nätet under Creative Commons. Får dessa bilder verkligen användas på Wikimini? Jag tror inte det så jag måste ta reda på hur det verkligen ligger till eftersom många artikelförfattare skriver just om spel och de vill ha med skärmdumpar för att texten ska bli lättare att förstå. Och redan nu har jag via Twitter fått svar på min fundering. Det är INTE okej med skärmdumpar i artiklar på Wikipedia eller Wikimini.
Skärmdumpar från ex Minecraft och Warframe kan väl knappast vara ok att lägga ut på t ex lr Tänker på
— Marie Andersson (@opedagogen)
- Jag behöver lära mig mer om Diskussion på Wikimini. Är det en chatfunktion (som några av mina elever uppfattar det) eller är det mer en diskussion om innehållet i artiklarna?
- Hur noga ska språket vara, både till form och innehåll? Det är ju ändå en encyklopedi så jag tycker nog att det ska vara språkriktigt. Hur tänker andra vuxna/lärare kring detta?
- Lärarfliken på Wikimini – vad ska den fyllas med? Jag vet att jag kan bidra men undrar själv vad som ska finnas med. Läroplansanknytning? Filmer och text om upphovsrätt för den som är osäker och behöver snabb support för att inte villa bort sig tillsammans med sina elever?
- Barnfliken på Wikimini - vad ska den fyllas med?
Så här sammanfattar eleverna sitt första möte med Wikimini: