Skype gav direktsändning från kungliga slottet i Stockholm

Så äntligen var det dags! Jag kom i kontakt med Sofia Dahlquist för bra länge sedan. Jag kommer ihåg att jag fick nys om ett klipp där hon Skypade med elever när de fick besöka Vasamuseet. Jag tyckte det var en så fantastisk möjlighet för eleverna att se mer av världen trots att de själva befinner sig i sitt klassrum. Jag gillar ju webbpublicering eftersom vi då får möjlighet att öppna upp vårt klassrum och dela med oss med vad vi gör och även få andra att besöka vårt klassrum genom att de kommenterar det vi delar med oss med via våra olika bloggar. Att få Skypa blir ju lite samma sak men ändå på en helt annan nivå. Det blir ju direktsändning så vi kan väl säga att vi har levlat upp oss en aning genom dagens Skypehappening.

Sofia och jag har sporadiskt hållit kontakten via Twitter och när Sofia efterlyste elever som ville ställa frågor om Stockholm nappade jag direkt. Jag frågade självklart eleverna om de var intresserade och det var de. Först fick eleverna komma med förslag om vad de ville besöka i Stockholm och sedan röstade de och till slut kom de fram till det kungliga slottet i Stockholm.

Första steget mot att få träffa Sofia live var att få fram frågor om slottet som Sofia kunde besvara när hon sände direkt från slottet. Därför fick eleverna i uppgift att på en bildlektion rita deras fråga och du ser deras fina bilder här nedanför. En av förmågorna i ämnet bild är att kommunicera med bilder för att uttrycka ett budskap och det tyckte jag passade alldeles utmärkt i detta lilla projekt. Därefter fick kompisarna titta på varandras bilder och gissa vilken fråga de var intresserad av och det var klurigt att komma på vad bilden ville förmedla. Därefter sammanställde vi alla 25 bilder/frågor och skickade dem via mail till Sofia.

Och här nedanför ser ni en filmsnutt från dagens event. I cirka 15 minuter Skypade eleverna med Sofia och jag tycker det var alldeles lagom för att de skulle kunna hålla fokus hela tiden. Ni ser i filmen här nedanför att både Sofia och eleverna verkligen kommunicerar med varandra. Eleverna fick bl a svar på om det spökade på slottet, hur många personer som arbetar där, om kungen har en mobil, hur många vakter som arbetar (vilket ingen ville svara på, verkar vara lite hemligt) och en hel del andra saker. De fick också möjlighet att se bilder på kungafamiljen, se hur slottet ser ut, att det finns turister på plats, att slottet ligger väldigt nära vatten och att en väg går precis utanför slottets mark. De fick också veta att trädgården närmast vattnet kallades Logården för att det varit djur där en gång i tiden, bl a lodjur. En mycket givande och informationsrik kvart gav mersmak på att Skypa. Jag har nämligen fått förfrågan från en klass på fastlandet att Skypa med dem och det var även mina elever intresserade av. Så vi får se vad som händer.

Här är filmklippet och jag fick agera sufflös emellanåt när Sofia inte riktigt hörde vad eleverna sa. Till sist: Sofia, om du undrar varför eleverna började att skratta precis i början så ser du det på filmen, ca 1 min in i filmen. Det såg ut som om någon slitit ut ditt öga – du hade under en liten stund ett svart hål i ansiktet 🙂

2 reaktion på “Skype gav direktsändning från kungliga slottet i Stockholm

  1. Pingback: Omvärldskoll | Boda F5

Kommentera