Släcker brandmännen bränder när de är sjuka

 

IMG_3415Jag är sjuk. Inte allvarligt men lite så där lagom förkyld och hela huvudet känns som det ska sprängas. Oftast pallrar jag mig iväg till jobbet när jag känner mig risig men nu valde jag att stanna hemma. Att vara sjuk och vara hemma är som uppgjort för att ligga i sängen, läsa en bok, lyssna på en podcast, sticka lite raggsockor, titta på en film eller bara vara för att om några dagar vara på benen igen. Men döm om min förvåning när följande har hänt under de senaste tre dagarna då jag varit hemma:

 • Jag har skrivit 45 skriftliga omdömen. Har 17 kvar.
 • Jag har svarat på elevernas kommentarer på vår nya klassblogg.
 • Jag har svarat på dussintal mejl som är kopplade till mitt yrke.
 • Jag har svarat på Region Gotlands medarbetarenkät.
 • Jag har skrivit lektionsplaneringar i en annan klassblogg som vi har.
 • Fyllt på almanackan inför kommande utvecklingssamtal.
 • Jag har skrivit en recension till Skolappar som antagligen publiceras imorgon.

Slaktar slaktaren kor, släcker brandmannen bränder, klipper frisören eller delar brevbäraren ut brev när de är sjuka? Det tror jag verkligen inte men vad är det då för fel på mig, som är lärare? Är ”inboxen” på tok för överfylld eller handlar det om dålig disciplin? Varför kan jag inte bara vara sjuk och låta mig bli frisk i lugn och ro?

Hur gör du när du är sjuk?

4 reaktion på “Släcker brandmännen bränder när de är sjuka

 1. Det är svårt! Sitter just nu hemma på grund av influensan, och jobbar. Men jag försöker varva med att hinna läsa lite skönlitterärt och titta lite på tv. Tänker att om jag jobbar lite när barnen är i skolan så hinner jag kanske vara med dem mer. Det är mycket jobb som lärare speciellt om man vill bli bättre.
  /Linda

 2. Det du gör när du är sjuk är att du jobbar men du smittar inte andra eftersom du är hemma. Tack för det! Säger kollegor och elever i ditt fall.

  Du jobbar, om än inte som vanligt men med annat och hemifrån istället. Vem tackar dig för det? Ditt eget samvete? Arbetsgivaren? Kollegorna? Eleverna? Kunderna? Ja, troligtvis men vem vinner/förlorar på det?

  Är det en för- eller nackdel att kontoret och jobbet i mångas fall nu är flyttbart, mobilt och i princip alltid tillgängligt.

  Vissa av oss kan välja att gå hem tidigt och jobba igen senare på kvällen. Men vad är flexibiliteten och tillgängligheten värd? Vad är vår helt lediga tid värd och när vågar vi släppa jobbet och vara helt lediga?

  Hade flera arbetslösa fått jobb om vi som har jobb hade jobbat mindre? Tar vi deras jobb samtidigt som vi själva stressar för mycket?

  Intressant ämne tycker jag. Skapar många frågor.

  Krya på dig! Vila!

 3. Känner igen mig i det du skriver. Jag hamnar ofta i ett dilemma. Är jag hemma så är det ingen annan som gör mitt jobb. Då blir det otroligt mycket mer att göra när jag är tillbaka igen. Av just den anledningen gick jag till jobbet idag trots att jag tror att det är något på gång. Jag var riktigt hängig och hade huvudvärk i morse.
  Frågan är hur vi skall komma ifrån det. Alla de där sakerna som vi gör i förbifarten som måste göras men som är svårt att faktiskt sätta fingret på när och hur?
  Tack för en bra blogg! Den hjälper mig att tänka vidare i flera bemärkelser.
  /Leif

Kommentera