Emil, Kajsa och Lisa – snart öppnar de dörren till ditt eller mitt klassrum

Det här är Emil 3½ som lär sig engelska med hjälp av en app, Peekabo barn, i iPhone och jag känner Emil väl.

Jag önskar att vi som arbetar i skolan funderar på följande: Vi kommer att ha Emil och även Kajsa och Lisa (här nedanför) i våra klassrum – SNART! Och vad innebär det för oss lärare? Vilka pedagogiska verktyg använder vi idag och vilka pedagogiska verktyg behöver vi lära oss mer om? Det är viktiga saker för oss lärare att ta ställning till och därmed är det också en skyldighet att lära oss mer om just detta, om vi nu inte har en kunskap om det. För det kommer inte att räcka med att använda penna, papper, kritor och böcker i våra klassrum eftersom de här barnen har större krav på oss än så.

Vill du veta mer om våra framtida elever tycker jag absolut att du ska läsa Medierådets rapport om ”Småungar & medier 2010”.

… och här är några andra barn som också använder sig av datorer och mobiltelefoner:

Kajsa:

Lisa:

Till slut kan man ju undra om de här barnen bara sitter vid en dator eller med en smartphone i sin hand hela dagarna? Nä, det gör de verkligen inte. Jag vet att de här barnen läser böcker, leker med lego, gör flanellografberättelser, har prinsesskalas, gör vackra pärlhalsband, åker skridskor, studsar på studsmattor, tittar på TV, är ute och leker, smutsar ner sig, klappar djur, äter godis och glass och skrattar – ja de är som barn är mest – helt underbara!

4 reaktion på “Emil, Kajsa och Lisa – snart öppnar de dörren till ditt eller mitt klassrum

  1. Pingback: Congratulations! | Öpedagogen

  2. Pingback: QR-koder blev ett brev på posten | Öpedagogen

  3. Bra inlägg! Och som mamma till Lisa i filmen ovan kan jag berätta att hon just nu skriver en receptbok till släkten på datorn. Schyyyy, säg inget till dem! Fullt av egna recept skrivet på hennes vis. Lek och lär-program med rätt och fel blir snabbt tråkigt. Att producera och att rita och pyssla på datorn tror jag är utvecklande och bra. Ibland pärlplattor vid köksbordet, ibland rita på iphonen. Det är så många barns vardag ser ut, fullt av kreativa uttryck. En önskan om att skolan kan vara lika kreativ på alla håll i landet skickar jag till tomten.

Kommentera