Eleverna undrar om upphovsrätt och jag vet inte svaret

Idag pratade jag med eleverna om upphovsrätt och Creative Commons. Några av de kan en hel del eftersom vi pratat om det tidigare, andra behöver bli uppdaterade och andra har inte diskuterat ämnet alls.

Vi tittade på Sveriges Televisions och IKEA:s hemsidor bara för att se att det faktiskt finns information på sidan som uppger att innehållet är upphovsrättsskyddat. Jag visade även filmen jag gjort om hur du kan hitta bilder, filmer och videos som är licenserat under Creative Commons. Jag gläds över att eleverna är intresserade och ställer många intressanta frågor. En del frågor kan jag svara på men en hel del frågor står även jag frågande inför.

Är det därför någon som kan svara på följande elevfunderingar:

 • Om jag har upphovsrättsskyddade bilder, musik eller filmer på nätet, hur kan jag då veta om någon annan använder mina verk?
 • Om jag lånar en upphovsrättsskyddad bild för att klistra in i Word och sedan sätta upp det på väggen hemma eller i skolan, är det då okej?
 • Om det finns 3 upphovsmän till ett verk och jag vill köpa loss verket. Måste jag då betala pengar till alla tre upphovsmän?
 • Om jag t ex fotograferar IKEA:s logga när jag står utanför deras butik och sedan lägger upp min bild på Flickr under en Creative Commonslicens. Är det då okej eftersom IKEA:loggan har ett sådant där R i en ring?

Skriv gärna svar i kommentarsfältet. Tack på förhand 🙂

4 reaktion på “Eleverna undrar om upphovsrätt och jag vet inte svaret

 1. Ett bättre verktyg för att söka bilder på internet än Googles bildsök är tineye.com. Dom har en mindre databas än Google men ger ett mycket bättre resultat (inga falska positiva) och hittar även manipulerade versioner av en bild. Vill man märka en bild är det nog säkrast att ‘vattenstämpla’ själva bilden, exif-data är väldigt lätt att rensa bort.

  Jag skulle bli förvånad om Ikea skulle uppskatta om alla som ville posta bilder som innehöll en ikealogo ringde till kundtjänst för att be om lov (skriftligt?)… men det är säkert den korrekta vägen om man vill ha ryggen fri.

 2. Liselott Silwer på copyswede.se svarar följande:

  1. Om jag har upphovsrättsskyddade bilder, musik eller filmer på nätet, hur kan jag då veta om någon annan använder mina verk?
  Det kan man inte veta automatiskt. Enda sättet är att bevaka och söka efter dessa på nätet. Om man är ansluten till en upphovsrättsorganisation kan man få hjälp till att bevaka sina rättigheter.

  2. Om jag lånar en upphovsrättsskyddad bild för att klistra in i Word och sedan sätta upp det på väggen hemma eller i skolan, är det då okej?

  I hemmet är det ok att göra detta eftersom bilden hamnar inom den privata sfären – det man kallar för privatkopiering. Att däremot sätta upp bilden i skolan är inte tillåtet eftersom bilden hamnar i en offentlig miljö och därför måste man ha upphovsmannens tillstånd till detta.

  3. Om det finns 3 upphovsmän till ett verk och jag vill köpa loss verket. Måste jag då betala pengar till alla tre upphovsmän?
  Ja, du måste komma överens med samtliga upphovsmän för en sådan uppgörelse. Upphovsmännen har s k solidarisk upphovsrätt. Om en av dem vägrar att gå med på dina krav så kan du inte köpa loss det från de två andra upphovsmännen.

  4. Om jag t ex fotograferar IKEA:s logga när jag står utanför deras butik och sedan lägger upp min bild på Flickr under en Creative Commonslicens. Är det då okej eftersom IKEA:loggan har ett sådant där R i en ring
  När man registrerar ett varumärke så får man skydd för att andra aktörer inte kan använda detta varumärke och sätta på sina egna varor, Men om varumärket/loggan är en bild eller symbol kan den även vara upphovsrättsligt skyddad. För att vara på den säkra sidan är det bäst att fråga IKEA om det är ok innan bilden publiceras på Flickr.

 3. Om jag har upphovsrättsskyddade bilder, musik eller filmer på nätet, hur kan jag då veta om någon annan använder mina verk?

  -det finns inga vattentäta metoder för att följa upp men det finns några sätt.

  A. Youtube har ett filter/skript/program som körs mot musik och de filtrerar bort ljudet/lägger in reklam i samband med intrånget/visar inte filmen i vissa länder/alla länder…
  B. Du kan lägga in kod/metadata i filerna så att de blir spårbara, vanligt bland bildbyråer/vissa fotografer, man bör alltid lägga in metadata i exif-filerna till bilder, det gör dem sökbara, lättare att hitta.
  C. Du kan bildgoogla på bilderna och hitta bilder som är liknande, kolla google klicka bild-sök och på bildsymbolen, lägg sedan in bildens url-så hittar ni kanske fler som använt bilden

  Om jag lånar en upphovsrättsskyddad bild för att klistra in i Word och sedan sätta upp det på väggen hemma eller i skolan, är det då okej?

  -skolan – offentlig plats, inte ok, om det inte är för skolarbete då finns ett sk bonus-avtal som reglerar användning se kolla källan upphovsrättsguider.
  -hemma -privat kopia

  Om det finns 3 upphovsmän till ett verk och jag vill köpa loss verket. Måste jag då betala pengar till alla tre upphovsmän?

  Om de inte har någon annan uppgörelse, så ja!

  Om jag t ex fotograferar IKEA:s logga när jag står utanför deras butik och sedan lägger upp min bild på Flickr under en Creative Commonslicens. Är det då okej eftersom IKEA:loggan har ett sådant där R i en ring?

  IKEA loggan skyddas inte av upphovsrätten utan av varumärkesöagstiftningen och det är lite meckigt med varumärken de får inte användas hur som helst och i vilka sammanhang som helst skyddet är ganska reglerat och det finns en rädsla hos företag att de ska förlora rätten till varumärket om det blir för spritt. Kolla Termos.

  Osäker på hur det ser ut med avbildning av varumärken men ska dyka ner i frågan

Kommentera